Am revenit la rezumate. 21.03 ora 02.10
– În ultimele 48 de ore, pozițiile rusești nu s-au modificat în mod substanțial, ca chiar au suferit pierderi.
– Kiev. Nord-vest. În nord-vest rușii „se îngroapă” în poziții defensive și pare-se că aduc artilerie grea cu capacitatea de a lovi centrul Kievului.
– Kiev. Est. Au rămas în aceleași poziții, însă există surse care spun că rușii au început minarea terenului din zonă.
– Kiev. În acest moment este asaltat aerian, însă pare că sistemele anti-aeriene sunt pe poziții, o singură victimă până la ora scrierii si aceasta nu se stie dacă are legătură cu atacurile.
– Chernihiv (axa est). Orașul este controlat de Ukr. În 19 rușii au încercat o încercuire a orașului. Luptele au continuat până duminică, cu reușita armatei Ukr de a-i împinge înapoi.
– Sumy (axa est). Orașul este controlat de Ukr. Nicio schimbare de la ultimul raport. O parte a trupelor rusești încearcă să se îndrepte spre Chernihiv, o alta prin sud, spre Dniepr și Zaporojie. Momentan sunt în impas.
– Harkov (axa est). Orașul este în continuare controlat de Ukr. Bombardat cu MRLS-uri în partea estică, atacurile tintind infrastructură civilă.
– Harkov. Există surse confirmate care indică dispunerea unor tunuri de artilerie grea în apropierea sau chiar dincolo de granița Ucraina-rusia. Misiunea? Distrugerea orașului.
– Mariupol (axa sud. flancul estic). Orașul este în continiare controlat de Ukr, însă acolo este scena celor mai urâte evenimente din acest război. Batalionul Azov este cel care apără în continuare orașul. Momentan orașul nu se predă, chiar dacă este încercuit. Motivul: menține blocate trupe importante ale rușilor, ce astfel nu se pot îndrepta spre Zaporojie sau Krîvîi Rih (orașul natal a lui Zelensky, populație 680k locuitori)
– Mariupol. rușii au dat un ultimatum ca orașul să se predea până pe 21 la 05.00 ora locală, altfel, toți cei care se vor opune vor fi judecați de un tribunal de război. Presupun că autoritățile Ukr nu se vor preda.
– Mariupol. Este atacat și de pe mare, parte din flota care încercuia Odesa s-a mutat în zona asta pentru a forța capitularea orașului.
– Nicolaev (axa sud. flancul vestic). Armata Ukr a reușit contraofensiva spre est și i-a împins pe ruși până aproape de Herson, unde le-a și distrus un post de comandă cu tot cu ofițerii de comandă în interior.
– Odesa (axa sud. flancul vestic). Liniște.
– Începând de mâine ajung ajutoarele militare din partea SUA. Printre ele și 100 de sisteme aeriene tactice fără pilot. Asta în principiu ar însemna drone. Predator sau Reaper. Stinger și Javelinuri și o listă întreagă pe care am descris-o în detaliu acum vreo 4 zile.
– 6 din aproximativ 20 de generali ruși trimiși în teatrul de operațiuni au fost deja eliminați.

—-
Întrând în „stalemate” (impas), luptele vor deveni mai urâte pentru cetățeni, pentru că în lipsă de capacitate strategică superioară, rușii vor încerca forțarea capitulării orașelor prin bombardamente continue asupra zonelor civile folosind Iskander, Kalibr (pe care le-au folosit azi din Marea Baltică) și artilerie grea.

Într-o astfel de situatie, ajutoarele SUA, în principiu dronele lor par a fi esențiale. Din ce știu AGM Hellfire având capacitatea să distrugă artileria grea. De ce artileria grea? Pentru că ea este cea care poate provoca cea mai mare teroare asupra populației și astfel poate duce la scăderea treptată a moralului. Iar eu susțin încontinuare, ceea ce spun din 24 februarie: moralul bate metalul.

Urmează noi tranșe de armament, care vin din pachetul ăla de 13.4 miliarde de dolari (4 mlrd pentru armament, din care s-a trimis deja $800 și care ajung azi și mâine) din partea SUA și din cele 1.4 mlrd din partea UE. Singura mea speranță este că ceea ce vor trimite se pretează noii realități din teren, astfel încât ajutoarele să fie cât se poate de eficiente, stalemate-ul să fie rupt în cel mult două săptămâni și o contra-ofensivă să fie pusă la punct bine și implementată.

Orice trece de mijlocul lunii aprilie în situația de azi, ne va arata o imagine dezolantă în multe orașe. Astfel, sper că unii mult mai deștepți ca mine au prevăzut asta și ceea ce vine acum este numa bun să distrugă tancurile poziționate defensiv și artileria grea din distanță.
Voi pune o hartă a frontului mai jos, pentru a vă ghida mai ușor mental când voi repeta numele orașelor și ofensivele-contra-ofensivele armatelor pe diferite directii.

Slava Ukraini!

Lasă un răspuns